tisdag 11 december 2012

Bildbomb från underbara Quito

I söndags kväll kom jag hem från Ecuadors huvudstad Quito efter en helt underbar tid i bergen. Tisdag förmiddag bar det av från Portoviejo och pga diverse anledningar anlände den norska tjejen Thea först tidigt på torsdagsmorgonen. Det här landet skiljer sig extremt mycket mellan olika platser och om regionen Manabí ,där jag bor, ligger väldigt nära min före detta stereotyp av Ecuador liknar Quito snarare en europeisk storstad. För mig var det en fröjd att få äta internationell mat, slippa bli helt utstirrad som en lång, blond svensk och komma till en kultur som är relativt likt den svenska. I regionen Pichincha, där vi var, fick vi träffa riktigt intelligenta människor som bland annat förklarade den ytterst komplicerade politiska situationen i landet för oss och som hade koll på världen i allmänhet.  För mig blev det ett skönt avbräck mot den, generellt sett, ej kunskapstörstande kulturen i Manabí.

Quito är en av mina favoritstäder i världen och för mig slår den städer som London, Boston, Barcelona, Köpenhamn och en rad andra västerländska storstäder. En av anledningarna till att jag älskar staden är att klimatet är perfekt då man kan, utan problem, gå året runt med shorts på dagen men på kvällen blir det så kallt att man kan unna sig en lång, varm dusch och ett dumtäcke. Staden är dessutom underbart vacker omgiven av Anderna och med många fina platser. Det som gör att den sticker ut lite till att det är, i jämförelse med vanliga västerländska städer, oerhört billigt. Under de 6 dagarna jag befann mig i den vackra staden hann jag ta nästan 500 bilder som jag ta hjälp av för att beskriva veckan som gått. Även om jag självklart inte postar alla bilder blir det ändå väldigt många vilket troligen gör laddningstiden för bloggen lång, men ha lite tålamod så visas snart bilderna från den gamla incastaden.
När jag först anlände till Quito blev jag upplockad av värdfaster Tatiana och hennes dotter som också heter Tatiana men som kallas Tana. Mannen i familjen Augustine jobbade i Guayaquil fram tills torsdagskvällen. Här på bilden är jag tillsammans med Tana i deras fina kök.
Även om det numera bara är pappan i familjen som jobbar bor de väääldigt fint i en ort lite utanför Quito som heter Cumbayá. 
Även här har julpyntandet påbörjats.
De har en underbar altan där man kan njuta av solen under de varma dagarna.
Första frukosten spenderade jag på altanen. Likt hela Ecuador är alltid juicerna 100% färskpressade av frukter från i närheten.
Värdmoster Tatiana med hunden Princess utanför huset.
Under klara dagar kan man se den stora vulkanen Cotopaxi från Cumbayá.
Vi åkte till ett köpcenter som hade en fin utsikt över bland annat flygplatsen.
Det var väldigt gott att få äta internationell mat igen. All mat och alla utflykter bjöd familjen, oerhört generöst, på.
Anledningen till att jag åkte till Quito vid denna tidpunkt var att det Quitos festival, Fiesta de Quito, var under tiden jag var där. Dock brukar den kretsa till 99% runt tjurfäktning men för första gången på över 50 år ställdes det av en oklar anledning in i år. Dock var det några få extra händelser som hände pga. festligheterna.
Efter vi hämtat upp Thea på torsdagsmorgonen åkte vi in till Norra Quito för att ta en tourbuss genom Quito. Medan vi väntade promenerade vi runt lite. Här är jag och Tana på en bro i Norra Quito.

Det fanns några utställningar på gatorna pga. Fiesta de Quito.
På promenad genom Quitos motsvarighet till New Yorks Central Park. För tillfället har jag glömt namnet på denna park.
Tana, jag och nyanlända Thea i parken.
Panoramabild från tourbussen.
I tourbussen fick vi bland annat åka till kyrkan La Basilica. För dem som minns förra gången jag var i Quito var vi inne i kyrkan då och därför skippade vi det den här gången. 
I centrala, gamla Quito var jag förra gången också. Dock såg vi mer av det denna gång. I bakgrunden på kullen kan man se Virgen de QuitoEl Panecillo.
El Panecillo i bakgrunden, byggnaden där Quitos katolska dompräster bor är den stora byggnaden och till höger ser vi presidentpalatset där omstridda presidenten Rafael Correra bor.
På samma torg finns ett fint hotell där den svenska flaggan vajar.
Presidentpalatset till höger.
Presidentpalatset ytterligare en gång.
La Basilica i bakgrunden.
I Quito kunde man köpa plockgodis men jag var inte nöjd med smakerna haha.
På fredagsmorgongen blev det ytterligare en frukost i solen.
Därefter solade vi ett tag tillsammans med chihuahuan Princess som verkligen såg sig själv som prinsessan av huset. Tidigt fick jag lära mig att även om hon är en liten chihuahua så tror hon att hon är en schäfer. När man väl blivit vän med henne är hon dock supergullig.
Princess och Thea.

Mamma hör och häpna. Här i Ecuador kan du köpa Aloe Vera på Supermaxi för 1,45$. Den är helt färsk och består endast av äkta varan. Om man vill kan man också köpa själva växten för att tillverka själv. Glöm inte lämna mycket plats i resväskan för att transportera detta hem till Sverige. Själv köpte jag mig två stycken förpackningar.

Lite enklare att få tag på här än i Sverige right?
Därefter köpte vi böcker. Även om det gick att köpa både Henning Mankells Wallanderböcker och Stieg Larsson trilogin valde jag att köpa sydamerikanska nobelpristagare istället. Vi får se hur det går att läsa dem...
Vi avslutade kvällen med att gå på den nyöppnade VIP-bion. Alla VIP-gäster fick åka hiss till en egen våning av bion där det fanns en exklusiv handel där man om man ville kunde köpa vin och annat. Dock höll vi oss till vanliga popcorn och snacks. När vi valt vad vi ville ha fick vi det eskorterat till våra platser av nio hjälpsamma personer. 
En bit överflödigt kan man tycka. Men det var kul.
Vi gick till bion tillsammans med Tanas bästa kompis och hennes lillasyster. Det roliga med det är att deras pappa är från Sverige och han har bott här i Ecuador massor av år. Gift tillsammans med en ecuadorianska har dem fyra barn varav de två äldsta talar svenska och nu bor i Sverige. De två yngsta som vi såg på bio med talade dock endast spanska och engelska men det var kul ändå.
Därefter gick vi till Baskin-Robbins och åt glass. Här i Ecuador finns det massor av amerikanska saker som inte finns i Sverige. Baskin-Robbins, KFC och Skittles är några exempel.
Vi åkte sedan hem till dem och tillbringade kvällen med att konversera och ha trevligt. Vi blev bjudna på svenskt kaffe och det fanns adventsljusstakar och allt möjligt. Både pappan och den ecuadorianska mamman pratade svenska vilket var extra roligt.
På lördagen hade vi mycket att se så vi började tidigt med att åka till en vulkankrater. Den syns i bakgrunden. 
Jag ville köpa en poncho som indianerna bär. Även om jag var nära att köpa både hatten och denna poncho slutade det med att jag köpte en annan poncho som ni ser om ett tag.
Påväg mot monumentet Mitad del Mundo såg vi vår lunch för dagen. Mer info kommer längre ner.
Mitad del mundo är ett monument som är exakt på ekvator. Man kan stå med en fot på norra halvklotet och en fot på södra halvklotet och kännas man verkligen är på jordens mitt.
Det ligger exakt på ekvatorn.

Thea balanserar på ekvatorn.
Vi står tillsammans på ekvatorn med norra halvklotet till höger om det gula strecket och södra halvklotet till vänster.
Uppifrån monumentet kan man se hur ekvatorn går.
Det blev självklart tid för mycket fotande.
Genom dessa länder går ekvatorn.
Därefter blev det dags för lunch och att testa den kända maträtten Cuy. Det som ser ut att vara grillad ekorre är i själva verket grillat marsvin. Jag hade på förhand hört väldigt många åsikter om maträtten; några sa att det är som att äta kyckling, andra hade fått kräkreflexer vid första tuggan och många har helt enkelt inte prövat eftersom det är för likt att äta råtta.
Thea och jag delade på ett marssvin och på förhand var jag väldigt taggad på att äta det. 
När jag väl högg in visade det sig att första problemet var att överhuvudtaget komma åt det ätbara. Djuren har inte mycket kött och huden är väldigt tjock. Dessutom är huden väldigt seg och är lite som att tugga gummi. Själva smakupplevelsen var inte den bästa men det var inte heller det värsta jag varit med om. Något jag kan konstatera är att det inte smakar kyckling och att det smakar väldigt oklart.
Efter ett tag övergick ätandet till en biologisk utforskning då hela djuret var där för att utforskas. Jag är inget stort fan av biologi men det där var på något konstigt sätt rätt roligt.
När vi var färdiga var det såhär mycket kött kvar och man kan väl säga att för att vara två personer åt vi inte särskilt mycket. Men det var helt klart kul att ha prövat och det känns som något man måste göra om man är i Ecuador. Samtidigt var det nog både första och sista gången jag äter marsvin i mitt liv...
Efteråt såg vi några trevliga seniorer dansa klassisk folkdans.
Samma eftermiddag fortsatte vi mot ett av de andra stora turistmålen i Quito. El teleferico är en gondol som tar en upp på ett av de högsta bergen som ligger runt Quito. 
 Från 4050 meters höjd har man en väldigt vacker utsikt ut över Ecuadors huvudstad.
Quito i bakgrunden och gondolen till höger.
Panoramabild från toppen.
Det var väldigt vackert.
Vi hade också tid för många foton.
Thea njuter av utsikten.
Där uppe på toppen var nog det kallaste vi kommer få uppleva detta år men man kunde ändå gå runt med shorts utan att dö av kyla.
Även här ville folk ta foton med den långa, blonda svensken. Lägg även märke till vilken poncho jag köpte tillslut.
Det blev många bilder med det mäktiga landskapet i bakgrunden.
En av mina favoritbilder.
Tana, Thea & Augustine. 
Nere vid botten av liften fanns det även en mindre nöjespark där vi stannade för att åka GoKart.
Det var riktigt roligt.
Överlag var det några väldigt lyckade dagar i en stad jag verkligen älskar. Quito är en stad jag verkligen skulle kunna flytta till någon gång i framtiden.

1 kommentar:

  1. Hej! Har precis hittat din blogg, jag ville jättegärna åka iväg som utbytesstudent, men vet ännu vart jag vill åka. Så rekommenderar du Ecuador, vad är bäst och vad gillar du minst? Tack för svar! Jätterolig blogg att läsa förresten! :)

    SvaraRadera