Idag tänkte jag gå igenom lite snabbt vilken sorts mat man äter här i
Ecuador och hur man intar maten. Jag tänkte dela in texten i dessa områden:
- Vardagsmat
- Speciell mat/Turistmat
- Godis och sötsaker
- Frukt
- Dryck
- Matkulturen
- Mat jag saknar
Vardagsmat
Det första som är viktigt att nämna angående vardagsmaten i Ecuador är att
det skiljer sig avsevärt beroende på var man befinner sig. Eftersom
landet består av fyra väldigt olika områden (La Costa - kusten, La
Sierra - bergen, La Amazonía - regnskogen Amazonas
& Las Islas Galápagos - Galapagosöarna) är det svårt
att definiera en generell matkultur utöver hela landet. Själv bor jag
på kusten och tänkte därför börja med att förklara vad vi äter är.
Kustens basvara nummer ett är ris. Tycker man inte om ris bör man inte åka
till Ecuadors kust region eftersom man alltid äter ris till middag och oftast
till lunch också. Det är inte heller ovanligt med män eller kvinnor som känner
att de får i sig för lite ris under de tidigare nämnda måltiderna
och kompletterar därför med ris till frukost. Till riset äter man
oftast några överkokta köttflamsar, kyckling, bönsås, potatismos (ja, det
går att äta enbart ris och potatismas till lunch) eller plátano.
Det sistnämnda utgör en näst intill lika viktig roll i maten som riset. Plátano
är matbanan vilket kanske inte låter jättegott men som faktiskt kan tillagas på
många smakfulla sätt. Man kan koka den så att den blir hård och varm, steka den
så att den blir mjuk och jättegod eller räffla chifle de plántano av
den vilket ser ut och smakar som Svenska Lantchips.
Många arbetar på plantager där de odlar och förädlar plántanon till chifle.
Denna chipsliknande produkt äter man nämligen till mina två överlägsna
favoriträtter: encebollado och ceviche. Båda
rätterna är till största delen baserad på lök, kryddor och fisk (ceviche går
även att äta med musslor, bläckfisk, räkor eller allting blandat). Ceviche
serveras kallt medan encebollado servas varmt men gemensamt har dem att båda
äts med mycket krossad chiffle. Supergott!
De andra regionerna har jag inte lika bra koll på mer än att all ris är
ersatt med potatis i bergen. Man äter även soppa till det mesta i bergen och en
del soppor serveras tillsammans med popcorn. I bergen äter man inte lika mycket
ceviche eller encebollado som man gör vid kusten även om det förekommer
restauranger inspirerade därifrån. I Amazonas åts det för i tiden alla möjliga
sorters djungeldjur men sedan flera år tillbaka är det reglerat och det är
t.ex. förbjudet att äta apor. Galapagosöarna med dess oerhört höga
koncentration av turister har därefter en internationell matkultur.
Första rätten jag fick hos värdfamiljen när jag anlände som sedan skulle visa sig bli en klassiker: Ris, potatismos och köttslamsor. |
Plátano uppskuret i tunna skivor. |
Ceviche, det är mycket godare än det ser ut. |
En bild på Encebollado som jag hittade på internet. |
Soppa med popcorn fick vi under de första dagarna i Quito. |
Speciell mat/Turistmat
Längs Ecuadors kust finns det minst två typiska rätter som inte äts ofta
hemma men som ändå ses som en del av deras matarv. Tyvärr har jag bara ätit
båda rätterna en gång eftersom de minst sagt
inte tillfredsställde mina smaklökar och därför kommer jag inte ihåg
namnen. Den ena rätten som också syns på en bild här nedanför ser på utsidan i
alla fall ut som en korv men är fylld med ris och vad jag tror är grisfett
medan den andra rätten enbart består av kall mjölk och jättemycket ost.
Halvgott.
Turister brukar försöka undvika den typiska ecuadorianska maten eftersom
det mesta inte är särskilt speciellt och därför finns det även en rad
restauranger i de lite större städerna som serverar internationell mat. Flest internationella
restauranger finns det som serverar kinamat, tätt följd av pizza och på en
tredjeplats kommer amerikansk mat (hamburgare med USA-flagga). Turister brukar
också pröva sig på den gamla traditionella Inkamaten Cuy (helgrillat
marssvin) även om det idag kostar oerhört mycket och smakar som gummi.
En traditionell rätt för min region. Superäckligt. |
Quito är till och med så internationellt att man kan äta rena sallader. Sjukt gott! |
Mexikansk mat kan man köpa på några enstaka ställen. |
Turister prövar gärna att äta marssvin (Cuy). |
Det är både otroligt dyrt och riktigt äckligt. |
Godis och sötsaker
Nära där jag bor i regionen Manabí ligger staden Rocafuerte som
är oerhört känd för sitt godis. Det fantastiskt goda och billiga godiset består
till största del av kokos och socker och är hur gott som helst. Annars äter man
mycket glass för att dämpa värmen, GB finns även här i Ecuador. En billigare
variant är att köpa BonIce (det ska vara frusen yoghurt men
egentligen består det mest av vatten, socker och kemikalier) som flera
gatuförsäljare släpar runt på under dagarna.
På födelsedagar blir det mycket tårta vilket man alltid köper på konditori.
Tyvärr är de nästan alltid en besvikelse och då saknar man mammas goda tårtor i
Sverige. På tal om besvikelser tror ni kanske att en av världens främsta
kakaoproducenter bör ha god, billig choklad men tyvärr är så inte fallet. I
Quito kunde man dock köpa i en speciell turistaffär riktigt god inhemsk choklad
till ett hutlöst överpris (7$).
En av Rocafuertes konfekthyllor. |
På stranden kan man köpa oerhört goda glassar som består av mycket färsk frukt och annat gott. |
BonIce är superbilligt (0,15$) och gott men väldigt onyttigt. Försäljarna har alltid på sig dräkten i bild och traskar runt med vagnen av "glass". |
Tårtorna ser ofta godare ut än vad de är. |
Riktigt god men infernaliskt dyr choklad går att köpa i Quito. |
Frukt
En av de saker jag tycker om mest med Ecuador är alla frukter som finns att
tillgå. Här finns alla frukter du kan tänka dig till superbilliga priser. Ni
kan tänka er min förvåning när jag traskar iväg till det lokala fruktståndet
för att köpa lime för en USD och får 48 stycken. Eftersom frukten är så billig
görs det ofta juice eller batidos (milk shakes) av dem.
Topp 5 godaste frukterna att äta färsk
5) Papaya (Papaya)
4) Avocado (Aguacate)
3) Mango (Mango)
2) Ananas (Piña)
1) Drakfrukt (Pitajaya)
Topp 5 godaste frukterna att göra juice eller milk shake av
5) Trädtomat (Tomate de árbol)
4) Björnbär (Mora)
3) Apelsin (Naranja)
2) Citron (Limón)
1) Passionsfrukt (Maracuyá)
Batido de mora - Björnbärsmilk shake |
Mycket frukt finns att äta. |
Apelsinjuice in the making. |
Dryck
En intressant aspekt med en normal ecuadorians dryckeskonsumtion är att
enbart vatten anses äckligt att dricka och därför återstår bara smakrika, söta
drycker. Förutom juice dricks det ofantliga mängder läsk. Utöver de klassiska
läsksorterna finns det att köpa äppelläsk och jordgubbsläsk. Själv försöker jag
dricka så lite som möjligt för att inte låta mina tänder begå självmord men jag
gissar på att vår familj konsumerar ungefär 5-10 liter läsk/vecka. Vad det
gäller alkohol är det inte som i Sverige då vuxna dricker ett glas vin ibland
utan när vuxna dricker alkohol så är det whiskey som gäller. Man dricker för
att bli berusad, inte för att det är gott.
Matkulturen
Det är alltid kvinnorna i hemmet som lagar, serverar och handdiskar maten.
Männen kommer när maten är färdig, väntar på att bli serverade, äter och sen
lämnar utan att plocka undan sin tallrik. Är kvinnan inte hemma köper man
oftast mat på restaurang eller steker ett ägg.
Man äter ytterst sällan måltider tillsammans, alla samlade. Oftast är det
"drop-in" efter att mamman har deklarerat att maten är färdig och man
kommer och går som man vill. Maten är inte samma sociala aktivitet som i
Sverige där samlade middagar där alla börjar samtidigt är vanligt. Istället är
det vanligt att återkomma till middagsbordet någon timme efter middagen när allt är
rent och snyggt för att samtala och umgås.
Måltider som är formella i Sverige så som julafton, födelsedagar etc. äts
här på samma komma-och-gå-manér utan några formaliteter. De ändra skillnaderna
är att maten brukar bli lite finare (lasagne eller kalkon med
chips-potatissallad är det vi har ätit) och att man byter ut porslinet mot
plast. Ytterst oklart varför plasttallrikar och plastbestick anses finare än
vanliga men så har det gått till på alla finare middagar vi haft eller varit
på.
Relativt ofta åker vi till stranden och köper färsk fisk. |
Värdmamman lagar sedan maten och sköter allt i köket. |
Mycket skaldjur äts. |
Nyårsmiddagen är den enda formella måltid vi ätit med porslin. Men då var vi också ensamma med familjen, hade vi haft gäster lär porslinet sett annorlunda ut. |
Mat jag saknar
- Pasta. Jag har ALDRIG ätit
pasta här utan ris eller kokat på ett korrekt sätt. Det är kanske inte
konstigt att de är dåliga på att tillaga det då vi bara har ätit det tre
gånger på de snart sex månaderna jag har varit här.
- BRA kött och köttfärs. För
några veckor sedan diskuterade jag med en brasiliansk utbytesstudent
vad ecuadorianerna gör med sitt kött för att misshandla det så
fruktansvärt. Vi kom inte fram till något mer än att vi skulle göra vad
som helst för en stor, god köttbit.
- Potatis. Under de 170
dagarna jag har varit här har jag inte en enda gång ätit en kokt, klyftad,
stekt eller ugnsbakad potatis.
- Svenskt godis och choklad.
Behöver jag ens utveckla denna punkt?
Sammanfattning
Definitivt finns det ecuadorianska maträtter jag vilja laga i Sverige när
jag kommer hem men samtidigt är det mycket mat jag saknar något så oerhört. Det
ständiga gigantiska utbudet på frukt kommer jag definitivt också sakna när jag
åter är i Svea Rike. Jag antar att jag kommer få en uppleva ett gastronomiskt
bevis på att gräset alltid är grönare på andra sidan Atlanten när jag åter
sätter fötterna på svensk mark.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar